Scheiding aanvragen, hoe pak ik dat aan?

scheiding aanvragen

Scheiding aanvragen, hoe pak ik dat aan?

Een vervelende procedure die je niet hoopt mee te maken in je leven. Stel je voor je partner en jij willen een echtscheiding. Hoe pak je dat dan aan? Dit is een moeilijke periode met veel emoties, daarom is het goed om te weten wat je te doen staat. Hieronder hebben wij een stappenplan uitgewerkt voor situaties zoals deze. Ga jij een scheiding aanvragen en weet je niet hoe je dat aanpakt? Wij helpen je graag. Hieronder lees je hoe je dit doet:

Het overleg

Misschien zit je er al wel een tijdje mee: het idee van een echtscheiding. Het gaat een tijdje al niet zo lekker en je weet al dat dit zo niet meer werkt. Je wilt scheiden, maar hoe ga je dit brengen aan je partner? Deze stap is de moeilijkste stap van alle stappen die nog zullen komen en hiervoor moet je ook sterk zijn. Het is belangrijk dat je het je partner persoonlijk verteld. Maak duidelijk dat je wil scheiden en waarom je van hem/haar wil scheiden. Geef je partner de tijd om dit nieuws te verwerken, want dit kan best moeilijk zijn.

Hulp en aanvragen

Een echtscheiding moet worden uitgesproken door de rechter en daarom moet je je aanmelden bij een echtscheidingsadvocaat. Een echtscheidingsadvocaat Amsterdam heb je nodig, want dit is nodig als je naar de rechter gaat. Bij dit gesprek is het belangrijk om te weten hoe jullie getrouwd zijn, hoe jullie financiële situatie samen komt, of er kinderen meespelen in deze scheiding en of er nog een mogelijkheid tot overleg is tussen de ouders.

De advocaat probeert de echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen en helpt jullie dan ook in dit moeilijke proces. Accepteer die hulp die je gezocht hebt ook.

Het aanvragen van een echtscheiding gaat ook via de rechter. De echtscheidingsadvocaat Amsterdam kan hier het verzoek tot echtscheiding indienen.

Financieel plan en kinderen

Over veel dingen moeten goede afspraken gemaakt worden bij een scheiding. Zo ok over de financiële situatie en de kinderen die mogelijk een verhaal spelen in deze echtscheiding. Bespreek hoe je de bezittingen en de schulden verdeeld en hoe hoog de alimentatie wordt. Maak samen een overzicht van de bezittingen en schulden en kijk zo hoe jullie het gaan verdelen. Als er sprake is van een vechtscheiding, dan zal de advocaat helpen bij deze problemen.

Kinderen zijn het belangrijkste onderdeel van een echtscheiding. Je hebt een zorgplicht over hen of je nou getrouwd bent of niet. Maak afspraken over de omgangsregeling. Wanneer zijn ze bij de vader en wanneer bij de moeder? Als hier goede en duidelijke afspraken over zijn, voor zowel kind als ouder, dan zal de echtscheiding ene stuk makkelijker verlopen.

Een echtscheiding aanvragen kost dus wel wat moeite, maar met de juiste hulp kom je er wel. Belangrijk is dat je echt achter je keuze staat en dat je weet waar je mee bezig bent.

Deel dit artikel