Wat verdient een schrijver per verkocht boek?

Verdiensten-schrijver-per-verkocht-boek

Wat verdient een schrijver per verkocht boek?

Laatst keek ik een reality tv-programma over een bekend Nederlands gezin. Een van hen heeft onlangs een boek uitgebracht. Dit werd breed uitgemeten in de serie. Thuis vroegen we ons af, wat het uitbrengen van zo’n boek nu eigenlijk oplevert. Dus wat verdient een schrijver nu eigenlijk per verkocht boek?  

Als schrijver is er vaak geen droog brood te verdienen 

De verdiensten van een schrijver per verkocht boek kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe schrijvers worden gecompenseerd voor hun werk en hoe dit van invloed kan zijn op hun financiële succes. Schrijvers verdienen meestal een royaltypercentage op de verkoopprijs van elk boek. Dit royaltypercentage varieert doorgaans tussen de 8% en 15%. Stel je bijvoorbeeld voor dat een boek een verkoopprijs heeft van €20 en de royaltyafspraak van de schrijver 10% is. In dit geval zou de schrijver €2 verdienen voor elk verkocht exemplaar. Als er bijvoorbeeld 1.000 boeken worden verkocht, zou de schrijver €2.000 verdienen. Het is belangrijk op te merken dat schrijvers hun royalty’s vaak delen met hun literair agent, die doorgaans 10% tot 15% van de royalty’s ontvangt als commissie. Dus na het betalen van de agent zou de schrijver in dit voorbeeld €1.700 overhouden.  

Schrijvers royalty’s 

Niet alle boeken halen enorme verkoopcijfers. Veel boeken bereiken nooit een groot lezerspubliek, wat betekent dat de schrijver mogelijk niet veel inkomsten uit royalty’s ontvangt. Daarnaast betalen uitgevers vaak een voorschot aan schrijvers bij het ondertekenen van het contract. Dit voorschot varieert van een paar duizend euro tot enkele honderdduizenden euro’s, afhankelijk van de verwachte verkoop en de populariteit van de schrijver. De royalty’s die de schrijver ontvangt, worden vervolgens verrekend met dit voorschot. Pas wanneer het voorschot is terugverdiend door de royalty’s, begint de schrijver weer royalty’s te ontvangen. 

Maar wat als je als bekend persoon een biografie laat schrijven? 

Als het gaat om het laten schrijven van een biografie door een professionele biografieschrijver, kunnen de verdiensten voor de persoon wiens leven wordt beschreven variëren op basis van verschillende factoren, zoals de bekendheid van de persoon, de reputatie van de biografieschrijver en het uitgeverscontract. In veel gevallen wordt er een overeenkomst tussen de persoon en de biografieschrijver opgesteld waarin de vergoeding en andere voorwaarden worden vastgelegd. De vergoeding kan op verschillende manieren worden gestructureerd. Sommige biografen ontvangen een vast bedrag voor het voltooien van het project, terwijl anderen een percentage van de verkoopopbrengsten van het boek ontvangen in de vorm van royalty’s. 

Het bedrag dat een persoon verdient door het laten schrijven van een biografie hangt af van de onderhandelingen tussen de betrokken partijen. Het kan variëren van enkele duizenden tot enkele honderdduizenden euro’s, afhankelijk van de waarde en de populariteit van het levensverhaal. Beroemdheden of prominente persoonlijkheden kunnen in sommige gevallen aanzienlijke bedragen ontvangen voor het delen van hun levensverhaal. 

Hoe je als schrijver toch rond kan komen 

Naast de royalty’s uit boekverkoop hebben schrijvers vaak ook andere inkomstenbronnen. Ze kunnen bijvoorbeeld geld verdienen door het geven van lezingen, het schrijven van artikelen of het deelnemen aan andere creatieve projecten. Deze verschillende inkomstenstromen kunnen bijdragen aan het totale inkomen van een schrijver.  

Het is belangrijk voor schrijvers om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat het verdienen van een aanzienlijk bedrag per verkocht boek geen garantie is. Succes hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het boek, de marketinginspanningen van de uitgever en de vraag van het publiek. Daarom is het van vitaal belang voor schrijvers om hun werk te promoten en te werken aan het vergroten van hun lezerspubliek. 

Kortom, schrijvers verdienen per verkocht boek een royaltypercentage op basis van de verkoopprijs. Deze verdiensten kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de bekendheid van de persoon. Het is belangrijk voor schrijvers om te diversifiëren en te streven naar verschillende inkomstenbronnen om financieel succesvol te zijn in de schrijfwereld. Wat-je-als-schrijver-verdient-per-boek

 

Deel dit artikel